Cuma, Haziran 12

Meclis Ortak Çalışma Grubu Van’da Toplandı

Geçen yıl düşünce aşamasında olan ortak çalışma grupları oluşturma ve milletvekilleri ile stk’ları bir araya getirmeyi hedefleyene çalışma bu yıl start aldı. Van için düşülen toplantı 22 Kasım 2008 tarihinde yapıldı. Van ve ilçelerinde bulunan Sivil Topum Kuruluşları bu toplantıya davet edilmişti. Gündem biri yerel diğer genel olmak üzere iki konudan oluşmaktaydı.

Erciş'in tek aktif sivil toplum kuruluşu olan Erciş Kadınları Koruma ve Dayanışma Derneği de toplantıya davetliydi. Az-çok geleneksel kesim kadınına yönelik yazılarımızdan olsa gerek toplantıya beni de davet ettiler. Toplantıya Van’dan seçilen milletvekilleri davet edilmişti, Bazılarının programlarının yoğun olmasından dolayı katılamadığı toplantıya sadece DTP milletvekili Özdal Üçel katılmıştı. Söylendiğine göre AKP Van milletvekillerinden ikisi toplantıya katılacaktı, lakin bu gerçekleşmedi.

Toplantının sloganı “önyargılılar giremez”di. Amaç, adından da anlaşıldığı gibi “ortak” bir payda bulabilmek. Hiçbir siyasi propagandanın yapılmadığı, zıt karakter taşıyan oluşumların aynı ortamda bulunması ve alınabilecek ortak kararlara imza atmaktı. Bu şekilde kişi ya da grupların önyargılarının da kırılması hedefleniyordu. Ana tema kadına yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması gibi gözükmese de, satır aralarında pozitif ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik vurgulamalar yapıldı.

Oturumu yöneten ortak payda girişimcilerinden Muteber Öğreten adlı bayandı. Bu projenin yürütülmesinde aktif çalışanlardan biri… Van’daki duyuru ve diğer işlemleri de Van Kadın Derneği başkanı Zozan Özgökçe ve ekibi üstlenmiş. Toplantıya on beşe yakın stk katıldı.

İlk oturumda Van ve çevresinde bulunan ve sayıları hızla artan madde bağımlı çocuk ve gençlerin durumlarının görüşüldü. Oturum başkanı bu konuda söz hakkı almak isteyen katılımcıları dinledi, “somut öneri”leri dinleyerek bunlardan notları aldı. Genel olarak “sosyal devlet” ilkesi, göç, eğitimsizlik, emniyetin tutumu, çocukların aldıkları cezalar üzerine uzun uzadıya konuşmalar yapıldı. Olumsuzlukların sürekli dillendirilmesi, özellikle stk’ların bu konuda sesiz kalmaması ve ortak hareket edilerek bu sorunlara karşı yapıcı önemlerin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Oturumun ikinci bölümünde genel bir konu tartışıldı. Sivil anayasanın neden ihtiyaç haline geldiği, sivil anayasada vurgulanması gereken öğelerin neler olduğu, dünyadaki örnekleri ve Türkiye için sivilleşmenin nasıl olacağına dair katılımcıların yoğun konuşma isteği gözden kaçmadı. Karşılıklı atışmalar salonda bir ara soğuk rüzgârlar estirdiyse de gerek oturum başkanı Muteber Öğreten olsun, gerek Özdal Üçel olsun yaptıkları sağduyulu açıklamalarla ortamı yumuşattılar. Toplantının son dakikalarına doğru anlaşıldı ki, farklılıkların aynı ortamda “insani” isteklerde bulunmaları hiç de yadırganacak bir durum değil. Aksine, bazı konuların konuşulmamasının, birbirini dinlememenin, “ön yargı”nın nasıl uçurumlara neden olduğunu ve çözüm yolunun yine oturup konuşmak olduğunu görmek açısından toplantı çok yararlıydı.

Özdal Üçel, bir milletvekili olarak burada tespit edilen sorunların ve yapılan önerilerin en kısa zamanda meclis gündemine taşıyacaklarını, bu konuda stk’ların da işlemlerin takipçisi olmaları gerektiğini vurguladı. Bir sonraki toplantı önümüzdeki ay sonuna doğru yapılacak. Bu şekilde seçmen ile milletvekilleri karşılıklı bir ortamda görüş alış verişinde bulunma imkânı elde ediyorlar. Toplantılar değişik illerde devam edecek. Bu şekilde ortak öneriler oluşturulup sorunlara çözüm yoluna gidilmesi hedefleniyor.

İsmet Tunç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder